Thursday, February 16, 2012

ikut sunnah nabi

masih lagi dalam bulan kelahiran nabi kekasih allah, aku ada sedikit cerita nak cerita kat cni. cerita pasal sunnah nabi dan lelaki. memang berkait rapat. bukan nak menyebelahi kaum wanita. tetapi sebagai seorang wanita aku nak kaum lelaki ni buka mata sikit tentang perkara yang selalu dikaitkan dengan sunnah nabi.

apa perkara tu? biasalah. poligami, simpan janggut dan berambut panjang. ikut sunnah nabi katanya. tapi perkara yang aku nak ambil dah tentulah bab poligami.... sebelum tu aku nak tanya pada semua kaum hawa kat sini, sapa yang setuju dengan amalan poligami ni? sapa setuju sila angkat tangan dengan penuh semangat dan senyum lebar. baguslah kalau  ada yang bersetuju.

aku sendiri sangat-sangat bersetuju dengan poligami ni sebenarnya. free-free perempuan akan dapat payung emas. ada juga orang nak toglong-tolong. yang penting satu jer... apa dia agak-agak?
adil?...bukan...
jujur?...bukan..
minta cerai?.....sah sah lah bukan, xde lah poligami namanya
minta harta juta2, kondo mewah dan kereta besa?.... owh tidak sama sekali...

bagi aku, aku setuju poligami ni, janji bukan laki aku yang amalkan. ada faham? jangan lah marah. aku jujur ni...

berbalik pada kisah sunnah nabi tadi. bukan main diangkat perkara yang berkaitan poligam ni kan? kenapa bab poligami jer? apa yang aku tahu, banyak lagi perkara yang menjadi amalan nabi kita tu. macam contoh binatang kesayangan nabi, makanan kegemaran, amalan nabi sebelum / selepas makan, dan yang paling aku suka cara nabi memartabat dan melayan isteri-isterinya.... hehehehe..

bila disebut hal itu, pasti semua lelaki mencemuh. katanya, kaum isteri tak boleh diberi muka, nanti mengada-ngada. owhhh macam tu lah plak. bab yang itu sunnah nabi juga. kenapa dipertikaikan? kat bawah ni aku ade copy-paste sikit kisah nabi yang perlu diteladani. bukan setakat poligami jer perlu diberi perhatian.

Kisah Rasulullah SAW sebagai pengajaran

1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyinsing lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina 'Aisyah menceritakan 'Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu
urusan rumahtangga.

3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.'

4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda teramat lapar waktu itu.. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya Khumaira?' (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang bererti 'Wahai yang kemerah-merahan')
Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.'
Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa saja hari ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.

5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami sedang memukul isterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa engkau memukul isterimu?'
Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar,
'Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi aku pukul lah dia.'
'Aku tidak bertanyakan alasanmu,' sahut Nabi s. a.. w. 'Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?'

6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik, kasih dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin, sabar dan tawadhuknya baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menjejaskan kedudukannya sebagai pemimpin umat..

7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat. Dilihat oleh para sahabat, pergerakan baginda antara satu rukun ke satu rukun yang lain amat sukar sekali.
Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah sendi-sendi pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara satu sama lain. Sayidina Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu langsung bertanya setelah selesai bersembahyang,

'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan menanggung penderitaan yang amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?'
'Tidak, ya Umar.. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.'
'Ya Rasulullah... mengapa setiap kali tuan menggerakkan tubuh, kami mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh tuan? Kami yakin engkau sedang sakit...' desak Umar penuh cemas.

Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para sahabat amat terkejut. Perut baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai kain yang berisi batu kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda.
Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan bunyi-bunyi halus setiap kali bergeraknya tubuh baginda.

'Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar dan tidak punya makanan kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?'
Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak para sahabatku. Aku tahu, apa pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi apakah akan aku jawab di hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin,menjadi beban kepada umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak tidak ada yang kelaparan di dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di Akhirat kelak.'

8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun makan di sebelah seorang tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.

9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya direntap dengan kasar oleh seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di lehernya. Dan dengan penuh rasa kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing si Badwi di dalam masjid sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.

10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa ke tuanan.

11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai mahupun dalam keseorangan.

12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi. Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya Rasulullah, bukankah engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?'
Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah aku ini hanyalah seorang hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya yang bersyukur.'

Subhanallah sungguh tinggi pekerti baginda Rasulullah SAW.

berkaitan dengan tajuk aku juga, terbaca kat metro tadi kisah seorang wanita yang bukan sahaja diceraikan malah dipukul oleh suami dan madunya. sadis kan? mengikut apa yang aku baca mangsa baru berusia 24 tahun. berita ni ada keluar dah semalam. hari ni ada pakar Psikologi mengulas lanjut pasal kes tu. walaupun pegawai tu lelaki, tapi aku respect bila dia tak berdiskriminasi dalam hal ni.

perempuan mana yang sanggup tengok / dengar suami dia dengan wanita lain. sedangkan bila si lelaki bermanja-manja dengan si ibu dan adik beradik lain pon dia pasti berkecil hati ditambah si suami membiarkan dia bersendirian membawa diri di tempat orang. inikan pula si suami tiu berkahwin lain sedangkan dia masih muda, bergetah.

kalau si suami mampu menjadikan si isteri hebat di mata keluarga, anak-anak dan orang sekeliling, tak hairanlah dia boleh menambah dua, tiga atau empat. tapi kalau hal-hal remeh temeh pon isteri yang uruskan, hala makan minum pon isteri yang buatkan, tak payah ada hati nak menambah syarikat lain.

bagi aku plak. kalau si suami mampu mengawal dan berlaku adil dengan ibu dan isterinya, dia dah cukup hebat. sebab selepas ibu, si suami perlu menadahului isterinya. adik beradik, kerja, kawan-kawan harus ditolak ketepi dahulu. utamakan yang utama.................