Monday, June 18, 2012

DUIT


orang bercinta berpendapat, cinta adalah segala-galanya. tipu! kalau tak ada duit jangan harap boleh ada cinta. serius duit tu lagi penting. kepada yang ingin mendirikan rumah tangga, bersederhanalah tak payah ada sikap berdayasaing yang tak bertempat. penat dan sia-sia jer nanti.


kenapa aku cakap duit tu penting? nak bertunang, kena ade cincin risik, cincin tunang. okeylah, skype bertunang. terus kahwin. hantaran? kahwin tak perlu kenduri? sanding? makan? hantaran? photografer? itu belum kira tol, minyak, baju, doorgift dan segala mak nenek yang orang buat konon-konon nak lebih dari jiran-jiran. contoh macam hantaran. mana nak dapat hantaran >5k sekarang ni. parents belah perempuan tak kisah, makcik-pakcik pula yang lebih sudu dari kuah. tak pun adik beradik, ipar-ipar. hishhh.. baru cerita hantaran dah boleh cancel kawen tau.


"apa ada hal shidah, kitorang kawen parent sponsor lah" mungkin ada yang boleh cakap macam ni kat aku. tapi lepas kawen nanti macam mana? takkan nak beli kotex pon minta dengan parents? tengok orang makan KFC, sanggup ke kau nak telan liur jer, takkan nak minta dengan parents jg kot. huisshh malu seh. kawen grand, hantaran branded-branded, takkan nak minta duit orang tua lagi lepas kawen nanti.

kuasa duit boleh buat orang bercerai tau. minta selisih sumer tu kan... duit-duit...

lepas ni materialistik cikit yer. untuk masa depan jugalah....


No comments: